Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На семінарі в Коломийській ДПІ розповіли про застосування реєстраторів розрахункових операцій та новації податкового законодавства

опубліковано 28 квітня 2021 о 11:22

Днями в Коломийській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відбувся семінар для платників податків. На семінарі начальник Коломийської ДПІ Іван Кирик розповів про застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО та новації податкового законодавства. Посадовець зазначив, що  застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп відтерміновано до першого січня 2022 року, крім випадків передбачених законодавством, а платники 1 групи – не зобов’язані використовувати РРО. Він наголосив, що платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, незалежно від обсягу доходу, зобов'язані проводити готівкові розрахунки з застосування РРО, програмних РРО.

Також, Іван Кирик нагадав присутнім, що з першого серпня 2020 року платники податків мають можливість використовувати програмні РРО при проведенні розрахункових операцій під час продажу товарів і послуг. Він детально розповів про порядок реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) та наголосив на перевагах програмних РРО у порівнянні із традиційними касовими апаратами. Так, ПРРО можна встановити на будь-який гаджет і таким чином зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні, а передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів.

Посадовець наголосив, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, зобов'язаний перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання має повідомити контролюючий орган відповідно до вимог Податкового кодексу України. Реєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) здійснюється на підставі заяви за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), яка подається в електронній формі через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Крім того, керівник податкової інспекції звернув увагу платників, що з 2021 року обсяги доходів для платників-спрощенців залежать від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. Відповідно, у 2021 році на І групі можуть бути підприємці, дохід яких не перевищує 1002 000 грн, на ІІ групі – 5 004 000 грн,  на ІІІ групі – 7 002 000 гривень.

Також Іван Кирик нагадав присутнім, що до 1 травня триває кампанія декларування доходів громадян отриманих у 2020 році та нагадав що Податкову декларацію можна подати скориставшись електронним сервісом ДПС  - «Електронний кабінет платника».м