Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Надвірнянщини прийняли участь у засіданні комісії питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення в Надвірнянській міській раді

опубліковано 23 лютого 2021 о 14:51

Днями в Надвірнянській міській раді відбулось засідання міської комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. В заході прийняли участь начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк та начальник Надвірнянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Руслана Гриценко.

Як зазначив Василь Гнатюк, метою зустрічі є обговорення проблем з легалізації зайнятості населення та детінізації заробітної плати. Присутні погодилися, що значна частина роботодавців усвідомлює важливість легальної виплати заробітної плати і працює в законодавчому полі, але є випадки, коли роботодавці допускають порушення чинного законодавства.

«Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну або на рівні мінімальної, а решту зарплати - у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку, - зазначив посадовець. - Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. Це робиться роботодавцями для того, щоб мінімізувати витрати та отримати максимальний прибуток».

Начальник інспекції повідомив, що із зростанням з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати зросли і штрафні санкції за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні особи та фізичні особи підприємці в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору нестимуть відповідальність у вигляді штрафу в сумі 60000 грн., за аналогічне порушення до роботодавців – підприємців на спрощеній системі оподаткування 2-3 групи застосовується попередження. За вчинення повторного порушення протягом двох років з дня виявлення порушення штраф становитиме – 180 000 грн. За недопущення контролюючих органів до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю штраф становить 18 000 грн.

На засіданні також йшлося про затвердження складу рейдової групи, яка спільно з інспектором по праці буде здійснювати обстеження суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства про працю.

Крім того, працівниками податкової служби буде здійснено аналіз сплати акцизного збору суб’єктами господарювання, які здійснюють реалізацію тютюнових та горілчаних виробів. За результатами буде співставлено виторг в розрізі населених пунктів району, а матеріали передано до ГУ ДПС в Івано-Франківській області для здійснення контрольно-перевірочних заходів.

Нагадаємо, створена рішенням виконавчого комітету міської ради комісія працює для забезпечення недопущення неоформлених працівників у субєктів господарювання та дотримання законодавства про працю.