Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Івано-Франківському управлінні проведено «гарячу лінію» щодо новацій застосування реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 27 липня 2020 о 15:09

В Івано-Франківській ДПІ Івано-Франківського управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області на днях відбулась «гаряча лінія» щодо новацій, які запроваджуються з введенням в дію законів України від 20.09.2019 № 128-IX та № 129-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

На запитання платників щодо новацій, застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО відповідала заступник начальника відділу податкових сервісів Івано-Франківської ДПІ Івано-Франківського управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Малихіна.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, з якими зверталися громадяни.

Запитання: З 1 серпня потрібно використовувати тільки програмні реєстратори розрахункових операцій?

Відповідь: Закон відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО. Але це не заміна класичних РРО, це альтернатива для платників використовувати новітні РРО. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися. Але у платників з’явилася додаткова можливість застосовувати іншій, кардинально новий вид РРО. Програмний РРО, це фактично програма, яка може буде встановлена на будь-який гаджет, в тому числі і на смартфон. Таким чином перетворюючи його на касовий апарат. Також на будь-який пристрій – планшет, ноутбук, комп’ютер.

У чому кардинальна відмінність? В тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку.

У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватись на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

Запитання: Чи зобов’язані платники єдиного податку першої групи застосовувати РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг?

Відповідь: Зміни до законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не стосуються платників єдиного податку ФОП першої групи. Такі підприємці, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

Запитання: У випадку проведення розрахунків виключно в безготівковій формі підприємцю потрібно реєструвати касовий апарат?

Відповідь: Не зобов'язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку.

Запитання: Хто може отримати програмне рішення від податкової служби?

Відповідь: Отримати програмне рішення від Державної податкової служби можуть усі користувачі безкоштовно та за власним бажанням. Уся актуальна інформація щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, а також форм електронних документів для них, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, розміщена на офіційному вебпорталі ДПС в банері «Програмні РРО».

Запитання: Чи необхідно отримувати для використання програмних РРО ключі електронного цифрового підпису?

Відповідь: Так, потрібно. На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено необхідні роз’яснення та зразки заповнення документів. Крім того, у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.