Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Старих Богородчанах податківці провели семінар для платників податків

опубліковано 28 лютого 2023 о 16:17

Сьогодні у Старих Богородчанах з метою інформування платників податків, упередження порушень податкового законодавства податківці провели семінар щодо новацій податкового законодавства.

Насамперед, начальник Богородчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Любов Грицак розповіла учасникам про новий податковий платіж, а саме мінімальне податкове зобов’язання. Обов’язок його сплати може виникати як у юридичних, так і фізичних осіб, які мають у своїй власності чи користуванні земельні угіддя сільськогосподарського призначення. Для розрахунку МПЗ необхідно знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Також розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні.

Також посадовець зазначила, що суб’єкти господарювання –самостійно розраховують суму МПЗ та подають відповідний розрахунок разом із податковою звітністю за результатами 2022 року.

Громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР.

Також керівник Богородчанської інспекції нагадала і про сплату майнових податків, які громадянам до 1 липня теж розраховує податкова служба, а суб’єкти господарювання розраховують самостійно. Термін сплати аналогічно протягом 60 днів з дня вручення ППР.

Окрім того, Любов Грицак нагадала і про норми діючого законодавства щодо застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі, чи наданні послуг за готівкові кошти. Зокрема, посадовець наголосила, що обов’язок застосовувати РРО, тобто касові апарати для усіх суб’єктів господарювання, окрім ФОП першої групи спрощеної системи оподаткування. Однак, якщо торгівля здійснюється у сільській місцевості, то суб’єкти господарювання можуть за рішенням сільських та селищних рад та за умови дотримання певних норм законодавства провадити торгівлю без РРО, однак із обов’язковим відображенням розрахункових операцій в КОРО чи книгах РК.

Також Любов Грицак поінформувала, що з 1 січня 2023 року стартувала щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року. Водночас зазначила, що річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб та нагадала, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню. В рамках кампанії декларування доходів громадяни можуть отримати і податкову знижку за понесені минулоріч витрати. Термін подання декларації на податкову знижку 31 грудня 2023 року. 

Крім цього, посадовець нагадала, що сьогодні 28 лютого 2023 року завершується  кампанія з одноразового декларування, під час якої громадяни мають можливість легалізувати активи при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі та розповіла, які активи підлягають декларуванню і які терміни сплати одноразового збору. Однак платникам необхідно поспішити, щоб встигнути задекларувати активи з яких не були сплачені податки.

Окремо Любов Грицак зупинилася на питанні, яке цікавило платників, а саме можливості докупити страховий стаж необхідний для призначення пенсії. Зокрема, керівник інспекції зауважила, що докупити стаж можуть громадяни за період, в якому вони офіційно не працювали і не належали до категорії застрахованих осіб. Для цього громадянам необхідно звернутись до податкового органу за місцем проживання та укласти відповідний договір та сплатити відповідну суму ЄСВ.  

Розглянули під час семінару й механізм подання та особливості формування податкової звітності, зокрема й за допомогою електронних сервісів ДПС.