Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тисменицькій податковій знайомлять платників з податковими новаціями

опубліковано 28 лютого 2023 о 16:53

Нещодавно в Тисменицькій ДПІ для платників-відвідувачів Центру обслуговування платників проводяться податкові навчання з новацій законодавства та його практичного застосування.

Головний державний інспектор Тисменицької ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Федір Дутчак поінформував відвідувачів про  щорічну кампанію декларування громадянами доходів, отриманих впродовж минулого року. В рамках кампанії, громадяни, які отримали в 2022 році доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір зобов’язані подати до 1 травня 2023 року декларацію про майновий стан і доходи. Окрім того,  кампанія передбачає можливість скористатись правом на податкову знижку, за витратами, понесеними в 2022 році. Термін подання декларації для повернення частини витрачених коштів до 31 грудня 2023 року.

Крім цього, посадовець нагадав, що 28 лютого 2023 року завершується податкова амністія, у межах якої громадяни мають  змогу легалізувати активи при набутті яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі. Федір Дутчак наголосив, що податкова амністія  передбачає можливість задекларувати і сплатити збір за значно нижчими ставками, аніж це передбачено в загальному порядку. При цьому, зауважив, що часу залишилось обмаль і цього разу не передбачено продовження цієї кампанії. 

Також, Федір Дутчак нагадав і про обов’язок застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі, чи наданні послуг за готівкові кошти. Зокрема, посадовець наголосив, що обов’язок застосовувати РРО передбачено для усіх суб’єктів господарювання, виняток становлять підприємці І групи спрощеної системи оподаткування. Однак, якщо торгівля здійснюється у сільській місцевості, то суб’єкти господарювання можуть за рішенням сільських та селищних рад та за умови дотримання певних норм законодавства провадити торгівлю без РРО, однак із обов’язковим відображенням розрахункових операцій в КОРО чи книгах РК.

Неабиякий інтерес учасників викликав новий податковий платіж, зокрема мінімальне податкове зобов’язання. Посадовець зазначив, що громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Також Федір Дутчак нагадав, що аналогічні терміни розрахунку і направлення ППР як і у майнових податках, таких як податок на нерухомість, земельний податок та транспортний податок.  

Також під час таких відвідин Центрів обслуговування при податковій інспекції, платників також на практиці знайомлять з  механізмом подання та особливостями формування податкової звітності за допомогою електронних сервісів ДПС.