Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок громадян декларувати доходи та платити податки розповіла на зустрічі з платниками начальник Косівської ДПІ

опубліковано 28 лютого 2023 о 14:45

Як легалізувати свої активи під час кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування та кому потрібно декларувати минулорічні доходи розповіла на зустрічі з косівськими платниками  податків начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко. 

Зокрема посадовиця роз’яснила, що скористатися правом на податкову амністію можуть громадяни України, у тому числі і самозайняті особи, які мають у своїй власності активи як в Україні так і за її межами, придбані до 01.01.2021 року за кошти, з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі. Для того, щоб реалізувати своє право, громадянину необхідно подати одноразову декларацію, в якій зазначити суму одноразового збору та обов’язково сплатити її. За словами Оксани Мельниченко, у разі несплати одноразового збору громадянин втрачає право на податкову амністію. 

Водночас керівник Косівської ДПІ розповіла за якими ставками слід оподатковувати активи, адже їх розмір залежить від того, що декларується та де знаходиться такий актив: в Україні чи за кордоном. 

Також посадовиця наголосила, що кампанія одноразового декларування завершується 28 лютого, тож рекомендувала платникам не зволікати з поданням декларації.

Нагадала Оксана Мельниченко і про кампанію декларування, яка щорічно проводиться з 1 січня до 1 травня, розповіла які громадяни зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, в який спосіб її можна подати та в які терміни потрібно сплатити визначене в ній податкове зобов’язання. 

На завершення посадовиця зазначила, що сплачувати податки – це обов’язок кожного громадянина, це внесок бюджету громади в якій вони живуть, а сьогодні це ще й допомога нашим Збройним силам у боротьбі з ворогом.