Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці та підприємці Долинщини на зустрічі обговорили актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 29 березня 2023 о 10:15

Нещодавно начальник Долинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олена Байко провела зустріч з підприємцями, на якій розповіла про основні зміни, що стосуються порядку нарахування і сплати податків та подання звітності суб’єктами господарювання.

Зокрема нагадала, за яких умов підприємці можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування та який розмір єдиного податку їм необхідно сплачувати. При цьому звернула увагу, що у разі здійснення розрахунків з покупцями товарів чи послуг за готівку, підприємцю необхідно використовувати РРО або ПРРО. 

Також посадовиця розповіла про кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у 2022 році. Зокрема, поінформувала у яких випадках подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. Серед особливостей цьогорічної кампанії, за словами Олени Байко, є декларування доходів українцями, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу та отримували допомогу від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність. Такі громадяни повинні задекларувати таку допомогу, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум сплачувати не потрібно, тобто в декларації потрібно лише зазначити отримання таких коштів. Декларацію громадяни України, які отримали іноземні доходи та перебувають за кордоном можуть надіслати поштою або подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» - «Податкова декларація про майновий стан і доходи». 

Крім цього, керівник Долинської ДПІ розповіла про податкову знижку, підстави для її отримання та перелік документів, необхідних для підтвердження витрат. При цьому зазначила, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься, тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання за 2022 рік, платник має подати декларацію включно до 31 грудня 2023 року. 

Також Олена Байко звернула увагу підприємців, які мають найманих працівників на дотримання вимог трудового законодавства, а саме: оформлення трудових договорів, виплата заробітної плати не нижче мінімального розміру та своєчасна сплата податків з неї. Виконання цих умов, за словами посадовиці, забезпечить як соціальний захист найманого працівника,  так і стабільні надходження до бюджету.

На завершення зустрічі керівник Долинської ДПІ розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника.