Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Івано-Франківській ДПІ проведено «гарячу лінію» щодо декларування громадянами доходів

опубліковано 28 березня 2023 о 10:43

В Івано-Франківській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відбувся сеанс зв’язку «гаряча лінія» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи та застосування програмних РРО фізичними особами-підприємцями. На запитання платників податків відповідала начальник Івано-Франківської ДПІ Олександра Михайловська. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання. 

Запитання: Чи включаються до складу податкової знижки платника ПДФО перераховані у період воєнного стану платником податку благодійні внески неприбутковим організаціям?

Відповідь: Законом України від 15 березня 2022 року 2120-IX внесено зміни до Податкового кодексу України. Так, п. 21 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу встановлено, що за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 Кодексу до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 Кодексу, у розмірі, що не перевищує 16 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Запитання: За який період підприємець-спрощенець другої групи повинен сплачувати єдиний податок у випадку скасування підприємницької діяльності? 

Відповідь: ФОП другої групи не сплачує єдиний податок з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому контролюючий орган отримав від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення. Водночас, згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

Запитання: Чи подавати податкову декларацію громадянам, які отримали міжнародну допомогу під час війни? 

Відповідь: Громадяни, які скористалися правом захисту в інших країнах світу та отримали міжнародну допомогу під час війни мають подати податкову декларацію за 2022 рік.  

Фізичні особи – платники податків – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто, зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору. 

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».  

Запитання: Чи мають фізичні особи-підприємці застосовувати касові апарати на період дії воєнного стану?  

Відповідь: Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій або програмні РРРО. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.  

Запитання: За яких підстав податкова служба видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Нормами Податкового кодексу встановлено, що платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження Декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

За зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано Декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.06.2017 №568 зі змінами та доповненнями. Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу Довідки за встановленою формою та поданої Декларації.