Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добросовісна сплата податків – стабільний розвиток Снятинської громади

опубліковано 29 березня 2023 о 10:21

Про важливість своєчасної та добросовісної сплати податків спілкувалися під час робочої зустрічі начальник Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук з головою та громадськістю Заболотівської ТГ.

Зокрема, під час заходу, податківець зазначив, що без участі платників податків належний розвиток громади не можливий, а тому кожен особисто повинен усвідомити власну відповідальність та мати розуміння, що саме від сплати податків залежить рівень і якість життя в громаді. Одним з джерел наповнення бюджету, слушно зауважив Мирослав Остафійчук, є скорочення податкових боргів. Однак, лише спільними зусиллями податкової служби з органами місцевої влади можна досягти ефективного результату в даному напрямку роботи.

Також головний податківець Снятинщини наголосив на необхідності широкої популяризації щорічної кампанії декларування доходів громадян, яка стартувала з 1 січня цього року, детально зупинився на видах доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, а також нагадав громадянам про можливість скористатися правом на податкову знижку.

Начальник інспекції інформував присутніх, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення. За словами посадовця, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар.  Також зазначив, що МПЗ не будуть сплачувати власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба, а от суб’єкти господарювання обчислюватимуть суму податку самостійно. 

У ході діалогу також обговорено особливості застосування РРО чи ПРРО суб’єктами господарювання, які провадять готівкову торгівлю, зокрема податківець зазначив, що навіть у випадку, коли підприємець здійснює торгівлю у сільській місцевості і є відповідне рішення сільської чи селищної ради про необов’язковість застосування касових апаратів, такі торгівці зобов’язані вести КОРО.

Окремо податківець зупинився  на можливостях електронних сервісів ДПС, як альтернативи ЦОП. Онлайн спілкування з податковою службою, зазначив Мирослав Остафійчук, дозволяє платнику швидко та ефективно вирішити питання.

Також учасники заходу погодили подальший спільний план роботи на рік та домовилися про наступну зустріч.