Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За неповідомлення ФОП та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі, емітенту електронних грошей при відкритті рахунку/ електронного гаманця у період дії воєнного стану в Україні застосовуєть

опубліковано 22 лютого 2024 о 08:42

За неповідомлення ФОП та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі, емітенту електронних грошей при відкритті рахунку/ електронного гаманця у період дії воєнного стану в Україні застосовується відповідальність

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, пунктом 69.1 ст. 69 Податкового кодексу України встановлено, що банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей відкривають відповідні рахунки/електронні гаманці, передбачені законодавством України, зокрема, платникам податків – фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік в контролюючих органах.

Відповідно до п. 69.7 ст. 69 ПКУ фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані повідомляти про свій статус банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, в яких такі особи відкривають рахунки/електронні гаманці.

Згідно з п. 118.3 ст. 118 ПКУ неповідомлення фізичними особами – підприємцями та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку, іншій фінансовій установі, небанківському надавачу платіжних послуг/емітенту електронних грошей при відкритті рахунку/електронного гаманця, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожний випадок неповідомлення.

Наразі чинним законодавством України дію п. 118.3 ст. 118 ПКУ на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», не призупинено.

Отже, за порушення п.69.7 ст. 69 ПКУ у період дії воєнного стану, до фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадить незалежну професійну діяльність, застосовуються штрафні санкції у розмірі, встановленому п. 118.3 ст. 118 ПКУ.