Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Регулярна перевірка стану розрахунків з бюджетом дозволить уникнути накопичення податкового боргу та штрафних санкцій

опубліковано 06 грудня 2023 о 09:05

Використовуючи застосунок «Моя податкова» чи сервіс «Електронний кабінет платника» громадяни можуть легко перевірити стан своїх розрахунків з бюджетом щодо наявності чи відсутності податкового боргу. До податкового боргу, може призвести як неправильне заповнення платіжної інструкції на сплату податків, так і нарахування до прикладу майнових податків. Оскільки, платникам, які мають податковий борг, сума якого не перевищує 3060 гривень податкова вимога не надсилається. Відповідно такі особи можуть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, лише коли сума податкового боргу буде більшою за 3060 гривень, податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення податкового боргу, одним з яких є передача майна боржника в податкову заставу. 

«Щоб уникнути неприємних «сюрпризів» платникам потрібно, в першу чергу, вчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. Крім цього, потрібно самостійно та регулярно стежити за наявністю або відсутністю боргу», - зазначила Ірина Столярик.

Посадовець наголошує, що отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу можна через застосунок «Моя податкова» чи сервіс «Електронний кабінет платника» або ж звернутись до спеціалістів в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях. Крім того, інформацію про наявність у себе податкового боргу можна перевірити і в територіальних громадах.

Як зауважила Ірина Столярик, податковий борг у розмірі понад 74 мільйони гривень формується з невеликих сум, накопичених 205 тисячами боржників Івано-Франківщини. Ця ситуація істотно впливає на бюджет регіону, призводячи до мільйонних втрат.