Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Матеївцях відбулась зустріч з головами територіальних громад Івано-Франківщини

опубліковано 05 грудня 2023 о 18:22

На базі Матеївецької територіальної громади спільно з програмою  «U-lead з Європою» проведено робочу зустріч з головами територіальних громад Івано-Франківщини з питань співпраці органів місцевого самоврядування з податковою службою щодо зміцнення фінансової спроможності місцевих бюджетів у період воєнного стану.

Насамперед радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Івано-Франківського РО «U-LEAD з Європою» Максим Чопей висловив подяку податковій службі за її відкритість та результативну співпрацю з територіальними громадами, що забезпечує стабільність надходжень до бюджетів та сприяє фінансовій незалежності кожної ТГ. 

Водночас, під час заходу були обговорені актуальні питання соціально-економічного розвитку громад та виклики, що стоять перед місцевим самоврядуванням. 

Зокрема, як зазначила заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, що сьогодні важлива кожна гривня, яка надходить в бюджет, і тому необхідно шукати резерви надходжень для забезпечення соціальних потреб громади та обороноздатності країни, особливо в тих громадах, з чиїх місцевих бюджетів забрали ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до державного бюджету. 

Крім того, податківці ще раз нагадали представникам громад про зміни, передбачені Законом України № 3219,  зокрема про обов’язок  застосування суб’єктами господарювання РРО, ПРРО та платіжних терміналів. Також розповіли про особливості застосування касових апаратів на території села.   

Крім того, наголосили, що з метою збільшення надходжень до бюджетів та контролю за виторгами на території громади, одним із резервів є прийняття сільськими радами чи територіальними громадами рішення про обов’язкове застосування на території села РРО.    

Особливу увагу звернуто на обов’язку застосування з 2024 року платіжних терміналів, тобто можливості розрахунку банківською карткою, у населених пунктах з чисельністю понад 5 тисяч осіб. 

Окремим блоком обговорення серед учасників зустрічі стали сплата майнових податків та коректного нарахування мінімального податкового зобов’язання, а також їх вплив на формування бюджету громади на 2024 рік. Також обговорювалось питання легалізації найманих працівників та контролю за їх офіційним оформленням та виплати заробітної плати не нижче мінімально встановленого рівня.

Крім того, при плануванні місцевих бюджетів на наступний рік, окрім змін в податковому законодавстві, необхідно враховувати й ризики, які виникатимуть у зв’язку з веденням війни, тому особливий акцент приділено заходам з погашення податкових боргів громадянами. Особливий акцент зроблено на інформуванні платників про наявність боргу до 3060 гривень, оскільки до цієї суми податкові вимоги не надсилаються, відповідно часто громадяни й не знають про накопичення заборгованості з податків на яку в подальшому нараховуються штрафні санкції і пеня.   

Наталія Зікрата звернула увагу присутніх на запровадження мобільного застосунку «Моя податкова». Податківка зазначила, що за допомогою цього сервісу громадяни мають можливість в режимі онлайн перевірити стан розрахунків з бюджетом, отримати інформацію про обʼєкти оподаткування,  та переглянути податкове повідомлення рішення. За її словами скористатись цим сервісом можуть суб’єкти господарювання та громадяни за наявності електронного цифрового підпису.  

З порушених питань було досягнуто повне порозуміння з головами територіальних громад. Особливу увагу було приділено виконанню завдань та зауважень, які були висловлені на заході. Також обговорені конкретні заходи щодо активізації взаємодії між керівництвом територіальних громад та представниками ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Загалом зустріч відбулася у форматі відкритого діалогу, під час якого усі учасники мали змогу отримати відповіді на актуальні для них питання.

На завершення Максим Чопей відзначив, що в нашій області не вперше відбуваються такі заходи і що загалом на високому рівні налагоджена робота між податковою службою, програмою «U-lead з Європою» та територіальними громадами.