Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здійснення готівкових розрахунків без використання РРО/ПРРО може слугувати підставою для проведення фактичної перевірки у суб’єкта господарювання

опубліковано 06 листопада 2023 о 10:42

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що з набранням чинності Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ відновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Зокрема, з 01 серпня 2023 року відповідальність застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор, а з 01 жовтня 2023 - до всіх категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (крім тих, які здійснюють діяльність на тимчасово окупованих територіях або на територіях бойових дій). 

Нагадаємо, що використання РРО/ПРРО є обов’язковим для ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу та ФОП на загальній системі оподаткування. 

Виняток становлять ФОП І групи, ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити поточних рахунків, відкритих в установах банків. Також фіскалізації не підлягають розрахункові операції фізичних осіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства.  

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, що добровільне виконання ними вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не лише звільняє від відповідальності, але й усуває ризики, що можуть слугувати підставою для проведення фактичних перевірок, адже ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.