Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При продажі товарів на ринку касові апарати мають право не застосовувати лише підприємці - платники єдиного податку першої групи

опубліковано 12 жовтня 2023 о 13:34

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажі товарів на ринку, що з 1 січня 2022 року необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій. Не застосовуються касові апарати при продажі товарів на ринку, лише платниками єдиного податку першої групи – фізичними особами – підприємцями.

Водночас, фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО чи програмний РРО незалежно від обраної системи оподаткування та виду діяльності.

Звертаємо увагу, відповідно до п. 291.4. ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2023 році – 1 118 900 гривень).