Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадяни, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можуть його докупити

опубліковано 09 жовтня 2023 о 10:48

Для того щоб докупити страховий стаж для призначення пенсії фізичній особі необхідно звернутись із заявою до податкової служби та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

За словами фахівців, необхідний стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набувати страховий стаж.

У разі одноразової сплати сума єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт два. У 2023 році така сума становить 2948 гривень за місяць. Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання. Якщо ж укладати договір добровільної участі строком не менше ніж на рік, щомісячна сума єдиного внеску, яку необхідно сплачувати не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 гривні».

Нагадаємо, що докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували єдиний внесок в період дії пільги, страховий стаж за вищевказані періоди докупити не зможуть.

Також право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями і не належать до платників єдиного внеску та члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.   

Для укладення договору про участь у системі добровільного страхування, громадянам потрібно подати до органів ДПС за місцем проживання заяву за встановленою формою, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу. 

Члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.