Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше 212 мільйонів гривень податку за нерухомість сплатили платники Прикарпаття за 9 місяців 2023 року

опубліковано 05 жовтня 2023 о 13:11

Упродовж січня-вересня цього року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевих бюджетів Івано-Франківщини 212,7 мільйонів гривень. Це на 116,5 мільйонів гривень, або ж на 121 відсоток більше, ніж за аналогічний період минулого року.  

Жителі області – фізичні особи сплатили майже 121 мільйон гривень цього платежу. Слід зазначити, що цьогорічні надходження у сім разів, або на 103,2 мільйони гривень перевищують минулорічний показник. Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток територіальних громад краю 91,8 мільйонів гривень податку на нерухоме майно, що на 13,4 мільйони гривень або на 17 відс. більше ніж торік.  

Нагадаємо, надходження від податку на нерухоме майно є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.  

Податківці наголошують, що у разі виявлення розбіжностей між наявним у власності майном та майном зазначеним в податкових повідомленнях – рішеннях громадяни можуть провести звірку в Центрі обслуговування платників, пред’явивши відповідні документи на право власності, оренди, купівлі-продажу майнових об’єктів тощо.