Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проводите готівкові розрахунки – застосовуйте касовий апарат або програмний РРО

опубліковано 25 серпня 2023 о 08:39

Працівники податкової служби Івано-Франківщини відвідали місцевих підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю чи надають побутові послуги та нагадали про обов’язкову фіскалізацію готівкових розрахунків. Платникам єдиного податку зауважили, що застосування касових апаратів при розрахунках готівкою передбачено ще з 1 січня 2022 року, а не застосовувати реєстратори розрахункових операції можуть тільки платники єдиного податку 1 групи. 

Також податківці звернули увагу платників податків на ведення обліку товарних запасів. Зокрема, зауважили, що фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування, підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж складних побутових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів відповідно до вимог Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 N 496. 

Крім того, підприємцям розповіли про переваги та особливості застосування програмного РРО, яке є безкоштовним, а його реєстрація проводиться в електронній формі за умови подання відповідної заяви. Крім того зазначили, що підприємці можуть отримати допомогу в податковій інспекції щодо реєстрації ПРРО. 

Також фахівці податкової служби наголосили, що відповідно до Закону України №3219 з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за порушення при проведенні розрахункових операцій у розмірі від 25 до 150 відсотків.