Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За консультацією до податкової

опубліковано 21 серпня 2023 о 13:14

Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновив відповідальність з 1 жовтня 2023року суб’єктів господарювання за незастосування при готівкових розрахунках РРО. Повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Тож, торгівці, які ще не зареєстрували касовий апарат, в найкоротші терміни повинні про це подбати. На ринку наразі є доволі значний асортимент реєстраторів розрахункових операцій,  тож підприємцях є з чого обирати. Однак, який саме застосовувати у своїй діяльності- програмний чи класичний повинен визначити сам торгівець

За роз’ясненням щодо функціональних можливостей обох видів касових апаратів та алгоритму їх реєстрації в податкових органах звернувся до працівників ГУ ДПС в області керівник одного з підприємств Василь Луців.

Насамперед, головний податковий інспектор управління податкових сервісів Андрій Кріцак зазначив, що обидва види реєстраторів з погляду податкового законодавства є рівноцінними, однак у кожного є свої особливості. До прикладу, якщо класичний касовий апарат є окремим приладом, то для роботи з цифровим потрібно завантажити спочатку програмне забезпечення на будь-який гаджет: смартфон, планшет, ноутбук чи комп’ютер. Проте вартість програми є значно дешевшою за класичний РРО, а якщо обрати програмне забезпечення від ДПС, то воно взагалі надається безкоштовно, як і подальше його обслуговування. Слід пам’ятати, каже Андрій Кріцак, що для роботи з ПРРО повинен бути зв’язок з інтернетом. Однак, підприємець може певний час працювати в режимі офлайн.

Що ж до реєстрації ПРРО, то як уже зазначалося вище, спочатку суб’єкту господарювання необхідно завантажити програму на пристрій, а тоді уже подати довідку за формою 20-ОПП та заяву 1-ПРРО. У випадку обрання класичного апарату потрібно спочатку укласти договір з ЦСО, а тоді провести процедуру реєстрації. 

Тож, як стверджує податківець, підприємцю необхідно зробити вибір, враховуючи власні потреби та  фінансові можливості, зі сторони  ж податкової служби, переконує Андрій Кріцак, бізнес може розраховувати на консультаційну допомогу, у будь-якому випадку.