Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон ЗУ 3219: Працюємо за новими правилами

опубліковано 15 серпня 2023 о 13:39

Нещодавно прийнятий ЗУ № 3219 повертає бізнес на довоєнні правила, тож тепер єдиний податок потрібно сплачувати усім підприємцям, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, а ще даним документом розширено перелік дозволених перевірок, а також відновлено відповідальність за порушення застосування РРО/ПРРО при готівкових розрахунках.

Власне, обговорення норм згаданого закону і стало темою зустрічі начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик з керівником Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради Петром Строїчем та головою Ради ТВ ВГО «Асоціація платників податків України” Ігорем Вінтонюком. Така оперативна комунікація з бізнес осередками, на думку податківців, дає можливість якісного інформування платників податків про зміни податкового законодавства, має зворотній зв’язок та відповідно, формує на основі довіри відносини між державою та бізнесом.

Тому, стверджує Ірина Столярик, потрібно донести до кожного платника, що даний закон лише повертає бізнес в правову площину, яка діяла у довоєнний період, і в жодному разі не посилює тиск на платника, а навпаки, деякі його норми полегшують ведення бізнесу. Так, стверджує керівник ГУ ДПС, урядом передбачено застосування спрощеної форми фіскального чеку для більшості підприємців-спрощенців, також для них знижено розмір штрафних санкцій за невидачу чи видачу чеку з помилками штрафних санкцій. “Нагадаю, застосування касових апаратів для усіх суб’єктів господарювання, окрім єдинників 1 групи, було запроваджено ще з 1 січня 2022 року, однак була призупинена на певний період відповідальність за порушення фіскалізації - уряд прийняв таке рішення, щоб дати можливість бізнесу адаптуватись до умов війни. Тепер ця відповідальність відновлена. Якщо ми прагнемо до Європи, то повинні й працювати за європейськими стандартами, один з яких це обов’язкова фіскалізація готівкових операцій. Сьогодні нам усім треба усвідомити: чесна сплата податків та чесна праця – це те, що допоможе нам завтра зберегти країну та здобути перемогу над ворогом”, - переконана Ірина Столярик.