Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО: податківці провели семінар для підприємців Тлумаччини

опубліковано 20 липня 2023 о 16:18

Працівники Головного управління ДПС в Івано-Франківській області прагнуть допомагати бізнесу, в тому числі надаючи інформаційну підтримку з роз’яснення актуальних питань податкового законодавства. На семінарі, що відбувся для платників Тлумаччини податківці розповіли про застосування суб’єктами господарювання РРО (касових апаратів) чи програмних РРО при здійсненні торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти та інші актуальні питання, пов’язані з оподаткуванням. 

Так, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ігор Кравець розповів присутнім про обов’язкове застосування РРО чи програмних РРО фізичними особами-підприємцями – платниками єдиного податку другої, третьої, четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності. 

Водночас, посадовець зазначив, що фізичні особи-підприємці, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села (крім підакцизних товарів), можуть не застосовувати РРО за певних умов, але зобов’язані проводити розрахункові операції із застосуванням книг обліку розрахункових операцій та розрахункових квитанцій. При цьому уточнив, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами на території сіл і селищ міського типу, яким надано статус гірських населених пунктів зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО. Також, мають застосовувати касові апарати підприємці, які проводять роздрібну торгівлю в торговельному об’єкті в якому ще здійснюється реалізація підакцизної продукції або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО. 

Крім цього, Ігор Кравець розповів підприємцям про обов’язок ведення обліку товарних запасів. Зокрема посадовець наголосив, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ та підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку, який затверджено наказом Міністерства фінансів від 09.09.2021 № 496. 

На завершення семінару начальник Тлумацької ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин звернув увагу присутніх на своєчасну сплату задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору до 1 серпня п.р., право громадян на податкову знижку, а також обов’язкову сплату земельного податку та податку на нерухомість не пізніше 60 днів від отримання податкового повідомлення – рішення. 

Присутні на семінарі підприємці отримали важливу інформацію, яка допоможе їм працювати в межах чинного законодавства та відповідно уникнути фінансових санкцій за його порушення.