Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За торгівлю без відповідних ліцензій, невидачу чеків, продаж підакцизних товарів неповнолітнім до прикарпатських суб’єктів господарювання застосовано більше 13 мільйонів гривень штрафів

опубліковано 20 липня 2023 о 15:42

З початку 2023 року працівники управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС в Івано-Франківській області провели 505 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива і застосували до них 13,2 мільйони гривень фінансових санкцій. 

Результати податкових перевірок свідчать, що найпоширенішими порушеннями законодавства є невидача відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Зокрема, податківці виявили 359 таких фактів і застосували 3,7 мільйона гривень фінансових санкцій. 

Також зафіксували 310 фактів проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, загальна сума фінансових санкцій майже 1,6 мільйони гривень.

Окрім того, зафіксовано 492 факти несвоєчасного подання електронних документів, щодо фактичних залишків пального. Застосована штрафна санкція склала 492 тисячі гривень, ще 11 фактів порушень – це необладнання або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі рівнемірів-лічильників, сума фінансових санкцій – 250 тисяч гривень. 

Виявили податківці і 179 фактів зберігання (реалізацію) фальсифікованих алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів та/або немаркованих марками акцизного податку. За такі порушення до суб’єктів господарювання застосували 4,1 мільйонів гривень штрафів.

Зловживав 191 суб’єкт господарювання і продажем алкогольних напоїв в час доби на який встановлено заборону, таке порушення обійшлося їм в 1,3 мільйони гривень.

У 33 фактах суб’єкти господарювання позбулись відповідних ліцензій за реалізацію алкогольних напоїв або тютюнових виробів неповнолітнім особам, та сплатять штрафів у сумі 258,4 тисяч гривень.

Найменше порушень при роздрібній торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами без відповідної ліцензії – 16 фактів, сума фінансових санкцій 252 тисячі гривень, 15 фактів продажу алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці, суб'єктом господарювання, який немає статусу суб'єкта господарювання громадського харчування – на суму 102 тисячі гривень та лише 2 факти торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін – 20 тисяч гривень.

Окрім того, податківці виявили 93 порушення ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, здійснення продажу товарів, які не обліковані у встановленому порядку, сума фінансових санкцій склала 1,1 мільйон гривень.

Також в податковій інформують, що завдяки акцизному податку, який сплатили суб’єкти господарювання Івано-Франківщини, в цьому році бюджети країни поповнилися на понад 80 мільйонів гривень. Зокрема, до загального фонду Державного бюджету України надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у сумі 1 мільйон гривень та 79 мільйонів гривень акцизного податку до місцевого бюджету з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

На сьогодні суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива на території нашої області отримали 4387 відповідних ліцензій.