Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Страхувальники Прикарпаття сплатили 3,3 мільярди гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду України

опубліковано 05 травня 2023 о 08:55

За чотири місяці року страхувальники Івано-Франківщини сплатили трохи більше 3,3 мільярди гривень  єдиного внеску. Зазначена сума перевищила минулорічний показник на 983 мільйони гривень. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

В податковій службі нагадують, що з 1 жовтня 2022 року у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати, збільшено й мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який наразі становить 1474 грн. Відповідно, максимальна база для нарахування єдиного внеску – 100500 грн. 

Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у розрахунку на місяць складає 1474 грн. 

Фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати єдиного внеску за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. 

Однак, це не позбавляє права платників ЄСВ добровільно сплачувати єдиний внесок за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу. 

Також в податковій службі інформують, що громадяни, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можуть його докупити. Для цього їм необхідно звернутись із заявою до податкової служби та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні.