Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба отримуватиме документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарів нерезидентів

опубліковано 04 травня 2023 о 15:21

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що нерезиденти, які ведуть господарську діяльність або отримують доходи в Україні мають подавати до Податкової служби документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників.

Це зазначено у ст. 441,Податкового кодексу України, яку запроваджено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» від 20.03.2023 р. № 2970-IX.

Вимоги цієї статті застосовуються до таких осіб:

- нерезидентів, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво (незалежно від наявності зареєстрованого відокремленого підрозділу);

- іноземних юридичних осіб, визначених пп. 133.1.5 Податкового кодексу.

Такі особи зобов’язані встановлювати власну структуру власності та усіх кінцевих бенефіціарних на території України та надавати її до контролюючого органу у випадках та в обсязі, передбачених цією статтею. Інформація про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників повинна зберігатися не менше 1825 днів з дня, наступного за завершенням звітного року, якого вона стосується.

Повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників осіб, визначених пунктом 44 1.1 статті 441, вперше подається до контролюючого органу в електронній формі у строки, встановлені цим Кодексом для подання квартальної податкової декларації з податку на прибуток підприємств.
Повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників не є частиною податкової декларації з податку на прибуток підприємств.
Обов’язки із подання повідомлення про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників здійснюються самостійно або шляхом призначення уповноваженого банку.

Не зобов’язані розкривати інформацію про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників нерезиденти, які відповідають щонайменше одній із таких умов:

- власником істотної участі у розмірі понад 75% у такій особі є міжнародні фінансові організації, які відповідно до міжнародних договорів України наділені привілеями та імунітетами;

- нерезидент є публічною компанією, акції якої допущені до торгів на іноземному організованому фондовому ринку (фондовій біржі), включеному до переліку, який формується відповідно до вимог ч. ст. 51 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".