Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик: «Громадяни, які здають в оренду майно, зобов’язані задекларувати отримані доходи та сплатити податки»

опубліковано 20 квітня 2023 о 14:06

Наближається до завершення кампанія декларування доходів – 2023, протягом якої громадяни, що отримали у минулому році доходи, податки з яких не були сплачені, повинні подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО та військовий збір. Останній день, коли громадяни зможуть задекларувати свої доходи – 1 травня. Про це на брифінгу повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За словами керівника обласної податкової, потенційними декларантами є громадяни, які здають майно в оренду, або продають його, отримують інвестиційні доходи, або доходи від надання репетиторських послуг, відео та фото зйомок, від продажу сільськогосподарської продукції та інші, визначені Податковим кодексом.  

Водночас Ірина Столярик зазначила, що цьогоріч очікується збільшення кількості декларантів, які отримували дохід від здачі в оренду житлових приміщень. Адже чимало громадян торік здавали в оренду житло для переселенців, оскільки Івано-Франківщина у 2022 році та і у цьому році стала прихистком для багатьох наших співвітчизників, які  покинули власні домівки через війну. А такі доходи, за словами керівника, підлягають оподаткуванню ПДФО та військовим збором – 18 та 1,5 відсотки відповідно. 

 «Сьогодні уже 102 громадян виконали свій обов’язок та добровільно задекларували свої доходи від здачі майна в оренду та сплатили податки, - сказала Ірина Столярик та додала: - Задекларована ними сума доходу склала майже 4 мільйони гривень, а до бюджету надійшло майже 778 тисяч гривень податків і зборів».

Також очільник обласної податкової нагадала рієлторам, про їх обов’язок подавати до податкової інформацію про факти надання оренди житла громадянами, які здійснені за їх посередництвом. При цьому зауважила, що така звітність передбачена податковим законодавством і за порушення даних норм передбачена фінансова санкція.

Крім цього, Ірина Столярик нагадала про деклараційний обов’язок для тих українців, які працювали або отримували інші доходи за кордоном. За словами очільниці, якщо громадянин має підтвердження про сплату ним податків за кордоном, то з задекларованої суми потрібно буде сплатити лише військовий збір.  

Крім цього, посадовець звернула увагу, що сплатити податки громадянам необхідно до 1 серпня цього року. «У разі несвоєчасного подання декларації, а також несплати податкових зобов’язань до платників податків можуть бути застосовані штрафні санкції, адже уряд планує з 1 липня відновити можливість здійснення усіх перевірок контролюючими органами та фінансову відповідальність платників за порушення податкового законодавства», - зазначила Ірина Столярик. 

Насамкінець начальник податкової служби Івано-Франківщини проінформувала, що наразі громадяни Прикарпаття подали уже 3570 декларацій про майновий стан і доходи та задекларували 623,3 мільйони гривень доходів, отриманих минулому році. 

З них 1692 декларації  подавані з метою отримання податкової знижки за певні види витрат, які громадяни понесли того року, тож держава поверне їм 6,6 млн гривень.

Решта 1878 декларацій засвідчували, власне, про отримані прикарпатцями в 2022 році доходи, з яких не були сплачені податки. Відтак громадяни зобов’язалися сплатити 36,2 мільйони гривень ПДФО та 3,9 мільйони гривень військового збору. Наразі ними уже сплачено 20,8 млн гривень податку з доходів фізичних осіб та 2,9 млн гривень військового збору.