Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо подання додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного податкового року об’єктів рухомого або нерухомого майна за попередні звітні періоди (відмінні від 2022 року)

опубліковано 03 квітня 2023 о 11:14

Щодо подання додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного податкового року об’єктів рухомого або нерухомого майна за попередні звітні періоди (відмінні від 2022 року)

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що порядок оподаткування доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого або нерухомого майна встановлений статтями 172, 173 Податкового кодексу України. 

З 01.01.2022 Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесено зміни до статті 172 Кодексу, якими запроваджено новий порядок оподаткування доходів від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості із зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у   п. 172.1 ст. 172 ПКУ.

Відповідно до змін ставка податку на доходи фізичних осіб з таких доходів визначається на рівні 18 відсотків. При цьому такі платники можуть зменшити доходи на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України.

Разом з тим, якщо платник податку скористався правом на зарахування витрат, він зобов’язаний задекларувати доходи від усіх операцій з продажу, міни чи іншого відчуження відповідних об’єктів, здійснених протягом року, в тому числі і разі, якщо стороною відповідного договору є юридична особа чи самозайнята особа. Копії документів, що підтверджують зазначені витрати, надаються разом з податковою декларацією.

Слід зазначити, що наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 декларацію доповнено додатком Ф4, який надає можливість виконати вимоги порядку оподаткування та декларування операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого або нерухомого майна починаючи зі звітного (податкового) періоду – 2022 року. 

Таким чином, якщо платник податків подає декларацію за попередні звітні періоди до 2022 року, то при декларуванні доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого  або нерухомого майна додаток Ф4 не заповнюється і не подається, оскільки порядок оподаткування зазначених операцій був відмінний від передбачених у додатку Ф4.