Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які фізичні особи-підприємці зобов’язані вести облік товарних запасів за встановленою формою?

опубліковано 22 березня 2023 о 15:43

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що обов’язок ведення фізичними особами - підприємцями обліку товарних запасів за встановленою формою затверджено наказом Міністерства фінансів від 03.09.2021 р. № 496. Відповідно до цього Порядку платники податків, які відповідно до законодавства проводять розрахункові операції з застосуванням РРО або ПРРО, зобов’язані вести облік всіх товарних запасів, а не певних товарів, за місцем їх реалізації. Підприємці самостійно можуть обрати форму обліку - електронну або паперову. 

Нагадаємо, товарний облік зобов’язані вести фізичні особи-підприємці, які здійснюють розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування, підприємці-платники єдиного податку, які провадять реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ. 

Водночас, фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої групи відповідно до норм Податкового кодексу України звільнені від обов’язку застосовувати РРО чи ПРРО при здійсненні господарської діяльності, а також не зобов’язані вести облік товарних запасів.