Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи включаються суми ПДВ до складу доходу платника єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2 % у період воєнного стану, за відвантажені товари під час перебування суб’єкта господарювання платника ПДВ на загальній системі оподаткування або на єдиному податку І

опубліковано 07 жовтня 2022 о 12:46

Чи включаються суми ПДВ до складу доходу платника єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2 % у період воєнного стану, за відвантажені товари під час перебування суб’єкта господарювання платника ПДВ на загальній системі оподаткування або на єдиному податку ІІІ групи за ставкою 3 %?

До складу доходу платника єдиного податку за ставкою 2 відс. у період дії воєнного стану в Україні не включаються суми податку на додану вартість, сплачені за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) під час перебування суб’єкта господарювання платника ПДВ на загальній системі оподаткування або на єдиному податку за ставкою 3 відсотки. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому, якщо відвантаження товарів здійснювалось у період застосування касового методу оподаткування ПДВ, то отримані кошти у період перебування на єдиному податку за ставкою 2 відс. за такими операціями включаються до доходу, що оподатковуються за ставкою єдиного податку 2 відсотки.

Нагадаємо, згідно з п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового Кодексу України доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 глави 1 розд. XIV ПКУ.

При цьому, до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються:
      суми податку на додану вартість (далі – ПДВ) ( п.п. 1 п. 292.11 ст. 292 ПКУ);

    суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ (п.п. 7 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).