Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплачені в тилу податки слугуватимуть покриттям витрат на війну. Завдяки бізнесу Івано-Франківщини бюджет отримав майже 23 мільярди гривень податків та зборів

опубліковано 07 жовтня 2022 о 11:32

На сьогодні військові витрати становлять значну частину бюджету нашої країни. Задля забезпечення фінансування ЗСУ та інших нагальних соціальних потреб держави платниками Івано-Франківщини впродовж 9 місяців поточного року сплачено до бюджетів майже 23 мільярди гривень податків та зборів. Зокрема, до зведеного бюджету країни надійшло 15,9 мільярдів гривень та до Пенсійного фонду понад 6,7 мільярдів гривень єдиного внеску. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За словами Ірини Столярик, порівняно з минулим роком збільшення надходжень отримав як загальний фонд держбюджету України так і місцеві бюджети. Загалом цьогоріч загальний фонд держбюджету поповнився на 8,8 мільярдів гривень податкових платежів, з плюсом до минулого року на 2,7 мільярди гривень, а бюджети територіальних громад поповнились на 7,1 мільярди гривень, та з плюсом до минулого року на 1,7 мільярди гривень.

Аналізуючи надходження загального фонду держбюджету у розрізі платежів, найбільшу частку займають рентні платежі – 4,4 мільярди гривень, у співвідношенні до минулого року, вони зросли більш як удвічі – на 2 мільярди гривень. Наступними по величині стали ПДФО з військовим збором - 1,8 мільярда гривень, що у порівнянні до 9 місяців того року більше на 286 мільйонів гривень. На третьому місці є ПДВ, його впродовж року сплачено 1,6 мільярди гривень. Окрім того, держбюджет поповнився за рахунок сплати податку на прибуток, екологічного, акцизного податків та ін. платежів.

В місцевих бюджетах області, без змін, основними бюджетоформуючими податками надалі залишаються ПДФО – 5,1 мільярди гривень, єдиний податок – 765,4 мільйони гривень та податок на майно – 582,7 мільйонів гривень.

Ірина Столярик зауважила, що платники, виконуючи свій громадянський обов’язок, відіграють неабияку роль в податковій ланці та формуванні економічного добробуту. «Коли ви просто вчасно подаєте декларацію та  сплачуєте належні платежі, ви допомагаєте фінансувати найважливіші аспекти нашої країни, починаючи від ЗСУ, лікарень, шкіл, соціальних виплат та закінчуючи відбудовою зруйнованої війною країни. Тому працюймо та рухаймось вперед до перемоги!», - зазначила посадовець.