Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про роботу бізнесу в умовах воєнного стану та новації податкового законодавства обговорили на засіданні Громадської ради

опубліковано 06 липня 2022 о 17:05

Сьогодні, 06.07.2022 року, відбулось чергове засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Відкриваючи засідання голова Громадської ради Ігор Вінтонюк зазначив, що через війну бізнес зазнав чимало втрат, багато суб’єктів господарювання змушені були закрити свою діяльність, що, в свою чергу, позначилось на спроможності платників сплачувати податки.

Про надходження до бюджету представників громадськості поінформувала начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. За її словами, платники Прикарпаття добре розуміють свої завдання в цей складний час, тому дуже відповідально ставляться до сплати податків і зборів. Завдяки чому за шість місяців 2022 року від бізнесу Івано-Франківщини до бюджету надійшло 14,6 млрд грн податків та зборів, і це на 3,5 млрд гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Керівник податкової служби Івано-Франківщини подякувала бізнесу за сумлінне виконання своїх податкових обов’язків і додала, що робота в тилу є не менш важливою, ніж на полі бою, і лише об’єднавши наші зусилля ми зможемо подолати ворога. 

Крім цього, Ірина Столярик ознайомила членів Громадської ради з новаціями податкового законодавства, які відбулись в зв’язку з введенням в країні воєнного стану. Зокрема, розповіла про зміни у сплаті акцизного податку, порядку реєстрації податкових накладних, відновлення відшкодування ПДВ та окремих видів перевірок, а також про скасування мораторію на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

Розповіла і про попередні результати кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році. При цьому зазначила, що на сьогодні подано майже 5 тис. декларацій та задекларовано 925 мільйонів гривень доходів, з яких до бюджету надійде майже 30 мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб та 5,3 мільйонів гривень військового збору. Водночас Ірина Столярик зазначила, що 46 мешканців нашої області вказали у своїх деклараціях доходи понад 1 мільйон гривень. «Найбільше мільйонерів, а це 23 громадян, проживають в місті Івано-Франківську. Один з них задекларував 63 мільйони гривень, які він отримав, згідно з поданою декларацією, від іноземних доходів» - сказала посадовець.

Також Ірина Столярик нагадала і про кампанію одноразового декларування активів, яка підходить до завершення. Звернула увагу, що громадяни мають ще два місяці, щоб легалізувати своє майно, кошти, цінності, приховані від оподаткування, шляхом сплати одноразового збору за зниженими ставками. Водночас тим громадянам, які скористаються правом на податкову амністію, держава гарантує звільнення від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

На завершення заходу керівник податкової служби області зауважила, що роботу податківців Івано-Франківщини, їх високий професіоналізм, трудові досягнення та відданість справі позитивно відзначив Міністр фінансів України Сергій Марченко та з нагоди Дня податківця України, яке відзначалось 2 липня, ми отримали подяку.