Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як нараховувати ПДВ, якщо було отримано аванс з ПДВ, а відвантаження товарів буде після переходу на єдиний податок за ставкою 2 відсотки і навпаки?

опубліковано 18 травня 2022 о 14:26

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, якщо в період перебування платника податку на загальній системі оподаткування отримано аванс за товари (послуги), то така операція  підлягає оподаткуванню податком на додану вартість у період її здійснення (отримання авансу) в загальному порядку.

У випадку, якщо аванс за товари/послуги отримано в період застосування спрощеної системи оподаткування, а фактичне відвантаження товару буде здійснюватися після переходу на загальну систему, то податкові зобов’язання з ПДВ у даному випадку нараховуватись не будуть, оскільки перша подія припадає на період, коли платник застосовував спрощену систему оподаткування.

Довідково: тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України, встановлюється у розмірі 2 відс. доходу визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ (пп. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).