Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які перевірки мають право здійснювати податківці у період воєнного стану? Йшлося під час брифінгу в податковій службі області

опубліковано 26 квітня 2022 о 16:34

У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану було зупинено проведення будь-яких податкових перевірок. Однак, Законом України № 2120-IX з 17.03.2022 року відновлено проведення фактичних перевірок суб’єктів господарювання, як юридичних так і фізичних осіб-підприємців. Про це під час брифінгу зазначив заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Віктор Глушпенко.

За словами посадовця, одночасно зазначеним Законом внесено зміни до п.п.80.2.2, п. 80.2, ст. 80 ПКУ, яким добавлено таку підставу для проведення фактичних перевірок як незабезпечення суб’єктами господарювання можливості проведення розрахунків за товари чи послуги через банківський термінал, у разі наявності такої інформації чи отримання її від державних органів, органів місцевого самоврядування або письмового звернення покупця (споживача).

Ще Постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 року № 878 встановлено обов’язок суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг, приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари чи надані послуги. Така вимога стосується платників, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб. На території Івано-Франківської області платникам необхідно застосовувати термінал в трьох населених пунктах, зокрема містах Івано-Франківськ, Коломия та Калуш. «Незважаючи на те, що Постанова зобов’язує здійснювати розрахунки через термінал, проведеним аналізом наявних у податковому органі інформаційних ресурсів нами виявлено більше 90 суб’єктів господарювання у яких відсутні розрахунки через банківські термінали і відповідно ця категорія платників підпадає під перевірки, - зазначив Віктор Глушпенко. Та додав: Саме такий контроль здійснюється з метою захисту прав споживачів і дійсно є актуальним та викликаний збільшенням кількості громадян внаслідок їх вимушеного переміщення з регіонів, де проводяться активні бойові дії, оскільки у них є велика потреба в розрахунках з допомогою платіжних засобів, які отримують допомогу безготівково на банківську картку».

Також посадовець повідомив, що відповідно до Закону України від 01 квітня 2022 року № 2173-IX, який набув чинності з 17.04.2022 року податківцям надано право здійснювати контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки). На сьогодні постановою КМУ №311 встановлено, що торговельна націнка на товари, що мають істотну соціальну значущість не повинна перевищувати 10 відсотків.

Однак, приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій буде Держпродспоживслужба на підставі актів, складених за результатами фактичних перевірок, проведених податковими органами.

Також Віктор Глушенко проінформував про результати проведених фактичних перевірок з часу їх відновлення. Зокрема, з 17.03.2022 року працівниками Головного управління ДПС в області проведено 51 фактичну перевірку з питань дотримання вимог чинного законодавства при проведенні розрахункових операцій із споживачами. В ході проведення таких перевірок встановлено 138 порушень та застосовано 658 тисяч гривень штрафних санкцій. В тому числі виявлено 50 випадків не забезпечення суб’єктами господарювання можливості для споживача проведення розрахунку за придбані товари з використанням електронних платіжних засобів (карток) через банківський термінал. Тобто практично в кожній перевірці виявляється таке порушення. Крім того, за допущені порушення винних осіб притягнено до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму 92 тис. гривень.

Крім того посадовець зауважив: «Незважаючи на те, що фактичні перевірки проводяться в тих господарських одиницях, де встановлено ризики ведення господарської діяльності, порушуються права споживачів, зокрема, щодо можливості розрахунків за товари з використанням платіжного терміналу, є випадки незадоволення платників податків проведенням таких перевірок у воєнний час. Для прикладу, хочу зупинитися на проведенні перевірки в одному із закладів громадського харчування м. Коломиї. Саме незадоволення такою перевіркою з боку суб’єкта господарювання знайшло відображення в соцмережі «Фейсбук» де поширена недостовірна інформація щодо процедури проведення перевірки результатів і зокрема здійснення податківцями контрольної розрахункової операції. Також обурення з боку суб’єкта господарювання викликане і результатами перевірки».

Віктор Глушпенко розповідаючи про перевірку вказаного суб’єкта господарювання зазначив, що з метою перевірки правильності здійснення розрахунків із споживачами, перед початком проведення фактичної перевірки, податківцями проводиться контрольна розрахункова операція, як це передбачено п. 80.4 ст.80 та підпункту 20.1.11 п.20.1 ст.20 ПКУ. І саме таку контрольну розрахункову операцію провели посадові особи податкового органу при проведенні фактичної перевірки закладу громадського харчування м. Коломиї.

В ході такої операції податківцями зроблено замовлення, яке виконано офіціантом, однак при цьому зафіксовано ряд порушень, зокрема на прохання перевіряючих розрахуватися банківською карткою їм відмовлено з причини відсутності терміналу та при оплаті замовлення готівкою розрахунковий документ встановленого зразка (чек) не видано. Також перевіряючим не надано первинних документів, у зв’язку з чим була надана письмова вимога про надання документів для перевірки і дана вимога не була виконана.

Крім того, перевіркою встановлено відсутність зазначення в розрахункових документах коду УКТЗЕД на окремі види товару.

Зауважив посадовець, що коломийським СГД до бюджету сплачено за 2021 рік лише одну тисячу гривень від отриманого доходу.

На завершення Віктор Глушпенко зазначив: «Хочу сказати, що викликає занепокоєння нерозуміння громадськості важливості у період воєнного стану ведення підприємницької діяльності виключно в правовому полі. Адже  в той час коли ми боремось за незалежність нашої країни важливо тут в тилу усім нам працювати в межах чинного законодавства і забезпечувати фінансову стабільність нашої країни».