Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізичні особи-підприємці зобов’язані вести облік товарних запасів за встановленою формою

опубліковано 31 березня 2022 о 14:23

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку. Цим Порядком передбачено, що облік товарних запасів здійснюється фізичною особою-підприємцем шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Підприємець, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів таким підприємцем або окремим місцем продажу та первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між підприємцем та його окремими місцями продажу (господарськими об’єктами).

Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід’ємною частиною такого обліку. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, які здійснюють розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування, підприємці-платники єдиного податку, які провадять реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Всі інші підприємці не зобов’язані вести облік товарних запасів.