Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 4 тисячі суб’єктів господарювання Івано-Франківщини перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу

опубліковано 31 березня 2022 о 14:13

Станом на 31.03.2022 бажання перейти на спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування, якою встановлено сплату єдиного податку у розмірі 2 відсотки доходу, виявили 4 039 суб’єктів господарювання Івано-Франківщини, з них – 1 077 юридичних осіб та 2 962 фізичних осіб - підприємців.

Нагадаємо, Законом України від 15.03.2022 №2120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» передбачено створення на час війни спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування, якою встановлено сплату єдиного податку у розмірі 2 відсотки доходу.

Скористатись спрощеною системою з особливостями можуть ФОП та юридичні особи, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. До таких осіб, не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. Для цієї категорії платників встановлений звітний період квартал, сплата авансових внесків проводиться щомісяця до 15 числа.

Також такі платники, виходячи з положень пункту 297.1 статті 297 Кодексу з урахуванням особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи, запровадженого на період дії воєнного, надзвичайного стану на території України, платники єдиного податку зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

1) податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абзацами другим і третім підпункту 133.1.1 та підпунктом 133.1.4 пункту 133.1 статті 133 Кодексу;

2) податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV Кодексу;

3) податку на додану вартість (далі – ПДВ) з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;

4) земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

Крім того, відповідно до підпункту 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу платниками податків, у т. ч. платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї)), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Земельні ділянки визначаються в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Суб’єктам господарювання, які обирають 3 групу єдиного податку зі ставкою 2 відс. доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ і відповідно реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відс. доходу.

Не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи − підприємці), які здійснюють:

-діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

-обмін іноземної валюти;

-виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

-видобуток, реалізацію корисних копалин;

-страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

-представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

-фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Платники єдиного податку 3 групи, які не подадуть заяви на перехід на спрощену систему з особливостями залишаються на 3 групі за старими правилами оподаткування єдиним податком.

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу.

Прийняття заяв на перехід на спрощену систему оподаткування платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу триває.