Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заяву про перехід на спрощену систему з особливостями щодо сплати 2 % доходу необхідно подати не пізніше 30 березня

опубліковано 23 березня 2022 о 11:16

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що Законом України від 15.03.2022 №2120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» передбачено створення на час війни спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування, якою встановлено сплату єдиного податку у розмірі 2 відсотки доходу. Заяву про перехід на таку систему оподаткування необхідно подати не пізніше 30 березня до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Для новостворених суб’єктів господарювання термін для подання заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308, в якій необхідно обов’язково заповнити рядки 1, 2, 3, 4, 5.1 (обов’язково зазначається ставка у відсотках до доходу – 2%) 6, 8. Графи, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються.    

Скористатись спрощеною системою з особливостями з 1 квітня можуть ФОП та юридичні особи, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 млрд гривень. До таких осіб, не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. Ця категорія платників звільнення від нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ. Для цієї категорії платників встановлений звітний період квартал, сплата авансових внесків проводиться щомісяця до 15 числа.

Суб’єктам господарювання, які обирають 3 групу єдиного податку зі ставкою 2 відс. доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ і відповідно реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відс. доходу.

Не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи − підприємці), які здійснюють:

-діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

-обмін іноземної валюти;

-виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

-видобуток, реалізацію корисних копалин;

-страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

-представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

-фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Платники єдиного податку 3 групи, які не подадуть заяви на перехід на спрощену систему з особливостями залишаються на 3 групі за старими правилами оподаткування єдиним податком.

Щодо ФОП 1 та 2 груп єдиного податку, то з 1 квітня вони мають право не сплачувати єдиний податок. Норма щодо сплати є добровільною. Періоди, в яких єдиний податок не сплачувався не потрібно заповнювати в декларації єдиного податку.