Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наявність касового апарату дає можливість підприємцю здійснювати торгівлю в правовому полі

опубліковано 09 лютого 2022 о 15:26

Про необхідність використання при готівкових розрахунках касового апарату розповідали працівники податкової служби підприємцям, що здійснюють торгівельну діяльність по вулиці Галицька.

Зокрема, податківці нагадали, що обов’язкове використання РРО підприємцями спрощенцями 2-4 груп, передбачено законодавством уже з 1 січня 2022 року, а за здійснення готівкової торгівлі без видачі фіскального чеку передбачає фінансову відповідальність – 100 відсотків від вартості продажу за перше порушення та 150 відсотків за повторне. Наразі, з метою стимулювання підприємницької діяльності у правовому полі, розроблено низку законопроектів, які передбачатимуть зменшення (скасування) штрафних санкцій за порушення фіскального законодавства для певних категорій підприємців. Проте, наразі такі законодавчі ініціативи перебувають на розгляді.

Оскільки сьогодні існують труднощі у забезпеченні усіх охочих суб’єктів господарювання класичними касовими апаратами, через збільшений попит на них, у податковій радять встановити його безкоштовний програмний аналог, який можна завантажити на офіційному сайті ДПС України. Oкрім того, податкова служба обіцяє постійну консультаційну допомогу у випадку виникнення питань щодо роботи, реєстрації чи встановлення ПРРО.

Також податкова служба нагадала підприємцям про необхідність використання у містах з чисельністю понад 25 тисяч осіб платіжних терміналів, та у такий спосіб забезпечити право покупця на здійснення розрахунку банківською карткою. За ненадання покупцеві такої можливості, передбачено штраф у розмірі 8500 гривень.

Фахівці також надали інформаційні матеріали щодо особливостей перебігу “Деклараційної кампанії - 2022” та податкової амністії, а також наголосили на необхідності дотримання норм трудового законодавства.