Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З роз’ясненням податкового законодавства - до платників податків в ТЦ “Екстім-престиж”

опубліковано 16 січня 2022 о 12:37

Хто з підприємців повинен використовувати у своїй діяльності  касовий апарат, а хто – ні? Як встановити ПРРО та чи всі суб’єкти господарювання повинні вести товарний облік за новими правилами? Відповіді на ці та інші запитання надали фахівці обласної податкової служби підприємцям, що здійснюють торгівлю в торговому центрі “Екстім-престиж”.

Так, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Ігор Кравець значив, що з1 січня 2022 року, усі підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування II-ІV груп, та здійснюють розрахунки в готівковій формі, незалежно від виду діяльності та обсягів доходу, повинні у своїй діяльності використовувати касовий апарат. Наразі, за словами податківця, від обов’язкової фіскалізації звільнені “спрощенці” I групи та суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством.

А ще податківці звернули увагу присутніх і на особливостях застосування ПРРО – безкоштовного програмного реєстратора, який можна завантажити з сайту ДПС України на будь-який наявний гаджет: телефон, планшет, ноутбук чи ПК. Зокрема, Тетяна Багрова, ГДІ управління електронних сервісів,  детально розповіла про функціональні можливості та переваги Е-кабінету платника податків.

Що ж до товарного обліку, новий порядок ведення якого затверджений з наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, то, як зазначив Ігор Кравець, обов’язковим він є лише для платників єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, або ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів чи каміння, а  також для платників єдиного податку, у разі їх реєстрації платниками ПДВ.

Нагадали працівники податкової служби і про початок деклараційної кампанії доходів громадян, яка триватиме до 1 травня 2022 року, зокрема: про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню та можливість отримання податкової знижки.

Також інформували, що охочі можуть скористатися можливостями податкової амністії, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, та легалізувати активи, з яких у минулому не були сплачені податки. Для цього необхідно подати одноразову декларацію в електронній формі та впродовж 30 днів сплатити одноразовий збір.