Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці провели роз’яснювальну роботу щодо застосування касових апаратів підприємцям в ТЦ «Мальва Пасаж»

опубліковано 15 січня 2022 о 12:27

Працівники Головного управління ДПС в Івано-Франківській області розповіли підприємцям торгового центу «Мальва Пасаж» про обов’язковість застосування з 1 січня 2022 року у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО, а також про особливості ведення обліку товарних запасів.

Зокрема, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Ігор Кравець зазначив що з 1 січня 2022 року застосування РРО або програмних РРО є обов’язковим для фізичних підприємців-платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності. Мають право не застосовувати касові апарати лише ФОПи першої групи та спрощенці, які здійснюють безготівкові розрахунки та ті, які продають товари (крім підакцизних) на території села за умови не перевищення обсягу доходу в 167 мінімальних заробітних плат. При цьому Ігор Кравець зауважив, що останні замість РРО чи ПРРО можуть використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Водночас податківці зазначили, що як альтернативу підприємці можуть використовувати програмні РРО. Про їх переваги та порядок реєстрації розповіла головний державний інспектор відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, електронних сервісів, електронного документообігу, реєстрації за окремими видами податків та ведення Державного реєстру фізичних осіб-платників податків управління електронних сервісів ГУ ДПС в області Тетяна Багрова.

Крім цього, підприємцям розповіли про обов’язок ведення обліку товарних запасів. При цьому зауважили, що поширюється даний Порядок лише на підприємців-спрощенців, які перебувають на 3 групі та зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Якщо підприємець не здійснює реалізацію зазначених товарів, то обов’язку вести облік товарних запасів у нього немає, однак застосовувати РРО чи програмний РРО вони зобов’язані.

Крім цього, податківці розповіли про податкову амністію або ж так звану кампанію одноразового декларування. Зокрема, розповіли хто може нею скористатися, які об’єкти можна легалізувати, як визначити суму одноразового збору та в який спосіб подавати декларацію.

Також проінформували про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника та нагадали про початок кампанії декларування доходів, отриманих громадянами у 2021 році.