Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Традиційний касовий апарат чи програмний? Про особливості застосування обох видів розрахункових реєстраторів розповіли податківці підприємцям в торговому центрі “Яблуко”

опубліковано 13 січня 2022 о 10:52

Про необхідність обов’язкового використання РРО чи ПРРО ФОПами-“cпрощенцями” II-ІV груп, які здійснюють готівкові розрахунки, та про інші податкові нововведення розповіли фахівці податкової служби під чергової зустрічі з підприємцями, що здійснюють торгівлю в івано-франківському ТЦ «Яблуко».

Зокрема, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Ігор Кравець зазначив, що наразі від застосування касових апаратів звільнені лише “єдинники” I групи та ФОПи, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості й відповідають певним вимогам. Що ж до підприємців-платників єдиного податку ІІ-IV груп, які здійснюють розрахунки з покупцями готівковими коштами або за допомогою платіжних карток, то з 1 січня 2022 року, вони повинні обов’язково застосовувати РРО або ПРРО, тут уже на власний вибір підприємця. Також Ігор Кравець наголосив, що I група спрощеної системи оподаткування передбачає торгівлю виключно з торгових місць(прилавків), а не окремих магазинів. У випадку відсутності дотримання такої вимоги торгівлі – слід перейти на іншу групу оподаткування.

Нагадав Ігор Кравець і про дію нового порядку ведення товарного обліку для фізичних осіб-підприємців, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496. Проте зауважив, що обов’язковим він є лише для платників єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, а також ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів чи каміння. Повинні обліковувати товар за новими правилами також і платники єдиного податку, що є платниками ПДВ або ж ті, хто перебуває на загальній систем оподаткування.

Актуальним для підприємців було й питання реєстрації програмних РРО. Тож ГДІ управління електронних сервісів Тетяна Багрова детально розповіла про переваги та особливості застосування програмного реєстратора, та наголосила, що дане програмне забезпечення є безкоштовним та легким у користуванні, а його реєстрація проводиться за заявою платника. ЇЇ слід подати в електронній формі через Електронний кабінет з використанням цифрового підпису. Також Тетяна Багрова запевнила, що платники за необхідності можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі, а також в Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації.

Окрім надання інформації про новації в законодавстві, податківці також нагадали підприємцям, й про щорічну кампанію декларування доходів громадян, яка стартувала уже з 1 січня 2022 року та розповіли інформували про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, а також про можливість отримати податкову знижку.

В ході зустрічі податківці закцентували увагу присутніх і на добровільній кампанії одноразового декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, та зауважили, що участь у податковій амністії дасть можливість декларантам легалізувати неоподатковані в минулому статки за пільговою ставкою одноразового збору.