Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Калущині за «круглим столом» обговорили співпрацю податківців та органів місцевого самоврядування

опубліковано 03 грудня 2021 о 09:43

Під час засідання «круглого столу», участь у якому прийняли начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Михайло Князевич, головний державний інспектор Калуської ДПІ Ольга Коржан, міський голова Калуша Андрій Найда, начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, начальник управління земельних відносин  Володимир Мельник обговорили питання пошуку резервів наповнення бюджетів, забезпечення в повному обсязі сплати громадянами нарахованих сум податку на нерухомість та земельного податку, погашення суб’єктами господарювання заборгованості зі сплати податків і зборів, одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Зокрема, Михайло Князевич акцентував увагу на важливості співпраці територіальних громад з податковою службою. За словами посадовця, така співпраця в першу чергу повинна бути спрямована на забезпечення наповнення місцевих бюджетів, своєчасної сплати податків і зборів усіма платниками податків, недопущення виникнення податкового боргу тощо.

Водночас зауважив, що для досягнення позитивних результатів у такій співпраці, необхідно активно проводити заходи, спрямовані на підвищення рівня податкової культури серед громадян, зокрема організовувати зустрічі, семінари з громадянами та суб’єктами господарювання в громадах, роз’яснювати новації податкового законодавства, інформувати про терміни сплати податків і зборів.

Також звернув увагу на використанні керівниками територіальних громад нових електронних сервісів від ДПС, зокрема Профілів територіальних громад. «З таких Профілів представники територіальних громад можуть отримати загальну інформацію про громаду, власне податкову інформацію, а також територіально-демографічні дані, структуру земельного фонду тощо», - сказав Михайло Князевич.

Присутні обговорили спільні заходи, які необхідно здійснити з метою забезпечення сплати громадянами нарахованих земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку та погашення заборгованості з даних податків.

Окремою темою для обговорення стало також одноразове добровільне декларування активів.  Михайло Князевич розповів хто з громадян може стати потенційним декларантом, які об’єкти можуть бути задекларовані, про ставки одноразового збору, як подати одноразову декларацію та в які терміни потрібно сплатити одноразовий збір. Також посадовець наголосив, що декларування є виключно правом, а не обов’язком громадян, відтак рішення про участь в податковій амністії вони визначають самостійно. «Скористатись правом на одноразову декларацію громадяни зможуть до 1 вересня наступного року», - сказав Михайло Князевич.

За результатами зустрічі присутні домовились про подальшу співпрацю та проведення спільних заходів, спрямованих на забезпечення належних поступлень до бюджетів.