Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 30 мільйонів штрафів за порушення у сфері торгівлі підакцизними товарами

опубліковано 27 жовтня 2021 о 15:51

З початку року податківці Івано-Франківщини провели 760 фактичних перевірок суб'єктів господарювання області на предмет дотримання ними податкового законодавства під час реалізації підакцизних товарів, результат – 31,5 мільйонів гривень нарахованих до сплати штрафних санкцій. Такі цифри озвучив журналістам заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Віктор Глушпенко. Серед найчастіших порушень посадовець називає торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими від  гранично встановлених, зберігання та реалізацію товарів без ліцензій та акцизних марок та ін. Зафіксували  податківці під час перевірок також майже пів сотні фактів продажу алкоголю та цигарок неповнолітнім особам. В таким випадках, порушники не лише будуть змушені сплатити штрафні санкції, їх ще й позбавляють права здійснювати торгівлю підакцизиними товарами адже дозвільні ліцензії їм анульовуються, зазначив Віктор Глушпенко.

Чимало порушень, за словами податківця, виявили працівники служби й під час перевірок щодо дотримання платниками податків норм законодавства у сфері виробництва та реалізації палива. Найпоширенішим є відсутність на акцизних складах відповідного обладнання: витратомірів-лічильників та рівномірів-лічильників, або ж відсутність їх реєстрації в Єдиному державному реєстрі. Загалом, з початку року, каже Віктор Глушпенко, таких фактів податківці виявили майже три сотні, а порушникам нарахували 6,5 мільйонів гривень штрафів. Тож Віктор Глушпенко наголосив платникам, які здійснюють реалізацію пального  на необхідності належного обладнання складів:

"Хочу звернути увагу, що на сьогоднішній день реалізація пального повинна здійснюватися із зареєстрованого акцизного складу обладнаного витратомірами-лічильниками, рівнемірами-лічильниками, зареєстрованими у відповідному порядку. Такий порядок запроваджений змінами до Податкового кодексу України ще з липня 2019 року із введенням в дію системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРПтаС). Штрафні санкції за необладнання та нереєстрацію витратомірами та рівнемірами застосовують, починаючи з квітня 2020 року".

Окрім неналежного обладнання складів, виокремлює заступник начальника обласної податкової служби, ще й такі порушення як: незабезпечення розпорядника акцизного складу своєчасного подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального та здійснення торгівлі пальним без відповідної ліцензії.

Загалом, за результатами перевірок у сфері обігу та виробництва пального суб’єктам господарювання за виявлені порушення нараховано 26,4 мільйони гривень штрафних санкцій.

Віктор Глушпенко також нагадав платникам, що у вересні цього року відбулися зміни в системі електронного адміністрування реалізації пального відповідно до яких зареєструвати акцизні накладні при реалізації нафтопродуктів буде  неможливо у випадах відсутності у покупця ліцензії на здійснення торгівлі чи зберігання пального, або ж відсутності достатнього об’єму ємкості для розміщення придбаного пального на акцизному складі, не вдасться зареєструвати накладну також у разі відсутності у покупця транспортних засобів, якщо він придбаває пальне для власних потреб. Таке оновлення зазначив заступник начальника обласної податкової служби спрямоване на запобігання зловживань у сфері обігу пального.