Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На засіданні «круглого столу» начальник податкової служби Івано-Франківщини розповіла про співпрацю з територіальними громадами та податкову амністію

опубліковано 17 серпня 2021 о 08:10

Нещодавно за ініціативи голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук відбулося засідання «круглого» столу «Відкритий діалог між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». 

Його метою стало обговорення проблемних питань, з якими стикаються територіальні громади, а також налагодження тісної взаємодії між різними органами влади. Участь у засіданні взяли начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, голова обласної ради Олександр Сич, народні депутати України, голови районних державних адміністрацій та територіальних громад Прикарпаття. 

Серед питань, які обговорювались під час заходу було і питання взаємодії територіальних громад та податкової служи Івано-Франківщини.

Як зазначила Ірина Столярик, наповнення місцевих бюджетів залежить насамперед від роботи територіальних громад, їх особистої зацікавленості в належному економічному та соціальному розвитку окремого населеного пункту. Тому, за словами керівника ГУ ДПС, податковою службою приділяється надзвичайно велика увага співпраці територіальними громадами.

Одним із напрямків такої співпраці керівник податкової служби назвала організацію роботи щодо закріплення відповідальних посадових осіб Головного управління за взаємодію з територіальними громадами. За її словами, відповідальні особи в рамках такої співпраці обмінюються інформацією, необхідною для діяльності закріпленої за ними громади, спільно проводять аудит бази оподаткування місцевих податків і зборів, отримують інформацію від територіальних громад щодо проведених заходів з розширення бази оподаткування, вживають ефективні заходи для покращення адміністрування платежів та забезпечення поступлень до бюджету. Водночас в рамках такої співпраці Ірина Столярик відзначила ефективним надання територіальними громадами технічної та фінансової допомоги під час нарахування податку на нерухомість та вручення платникам сформованих податкових повідомлень-рішень.

Крім цього, Ірина Столярик повідомила присутнім про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування. Зокрема, розповіла що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають можливість задекларувати активи, отримані за рахунок доходів, податки з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі до 1 січня 2021 року. Також поінформувала про об’єкти, які підлягають декларуванню, та які громадяни мають  право скористатись податковою амністією, розповіла за якими ставками оподатковуються активи і в які терміни необхідно сплатити нарахований податок, а також про можливість громадян скористатися розтермінуванням сплати збору.

На завершення, керівник податкової служи області зазначила, що подання декларації з одноразового (спеціального) добровільного декларування є добровільним і це є можливість кожного з громадян цивілізовано легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування.