Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування активів та сплату відповідного збору під час «гарячої лінії» розповіла заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата

опубліковано 12 серпня 2021 о 12:23

З метою широкого інформування громадян про проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, з яких не були сплачені податки, в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області запроваджено щотижневі сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Сьогодні, 12 серпня 2021 року, сеанс провела заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.   

Наводимо актуальні питання, якими цікавились громадяни. 

Питання: Які активи підлягають добровільному декларуванню?

Відповідь: Добровільному декларуванню підлягають:

- валютні цінності,

- нерухоме майно,

- рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо),

- частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на

об'єкти інтелектуальної власності,

- цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям:

- розміщені на території України та/або за її межами;

- були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні;

- з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі;

- які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

Питання: Про які активи фізична особа має право не повідомляти при одноразовому декларуванні?

Відповідь: Громадянин має право не подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію у разі якщо він має у власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності) нерухоме майно, розташоване на території України, а саме:

- квартиру або квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 квадратних метрів, або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва;

- житловий будинок або житлові будинки, зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

- нежитлові будинки некомерційного призначення або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 квадратних метрів;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України (для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га, для садівництва не більше 0,12 га, для дачного будівництва - не більше 0,1 га).

Також не подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можуть громадяни, які мають:

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування. Виключенням є транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкові автомобілі з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикли із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літаки, гелікоптери, яхти, катера.

- активи, крім зазначених вище, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування. У разі якщо грошова вартість таких активів визначена в іноземній валюті або банківських металах, їх вартість зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, установленим Національним банком України/облікової ціни банківських металів, розрахованої Національним банком України на дату подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

 

Питання: За якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи?

Відповідь: Із задекларованих активів потрібно сплатити збір – одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно визначається декларантом  шляхом застосування до бази для нарахування збору таких ставок:

5 відсотків:

- щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні

- щодо права грошової вимоги до резидентів України (депозит (вклад), кошти позичені третім особам за договором позики);

- щодо об'єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) в Україні, а саме:

нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва)

рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо);

частки у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери або інші фінансові інструменти;

права на отримання дивідендів, процентів чи іншої майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери, частки у майні юридичних осіб;

інші активи фізичної особи, у т.ч. майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5-кової ставки збору кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

9 відсотків:

- щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах;

- щодо права грошової вимоги до нерезидентів України;

- щодо об'єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, а саме:

-нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва)

-рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо);

-частки у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

-цінні папери або інші фінансові інструменти;

-права на отримання дивідендів, процентів чи іншої майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери, частки у майні юридичних осіб;

-інші активи фізичної особи, у т.ч. майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 9-кової ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

Звертаємо увагу, що тимчасово з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування,  до активів, зазначених в цьому пункті, застосовується ставка у розмірі 7 відсотків.Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотка із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

2,5 відсотка:

- щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування необхідно протягом 30 календарних днів з дати подання декларації.

У разі вибору декларантом ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу - до 1 листопада 2023 року;

третього платежу - до 1 листопада 2024 року.