Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення одноразового добровільного декларування обговорили на зустрічі начальник податкової служби Івано-Франківщини Ірина Столярик та голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук

опубліковано 10 серпня 2021 о 17:42

На сьогоднішній зустрічі начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук обговорили чи не найактуальніше питання сьогодення – проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року.

Як зазначила Ірина Столярик, з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року держава дає можливість повернути гроші та активи у прозорий легальний обіг. Тобто, громадяни мають змогу шляхом подання спеціальної декларації легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування.

Водночас Ірина Столярик зауважила, що одноразове декларування є добровільним, тобто громадянин самостійно приймає рішення про подання спеціальної електронної декларації. При цьому, у випадку декларування таких активів, декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

Керівник податкової служби Прикарпаття розповіла про об’єкти, які підлягають обов’язковому декларуванню, а які можна не декларувати, однак при цьому буде вважатися, що податки з таких активів сплачені. До останніх, зокрема, відносяться квартири, площа яких не перевищує 120 кв м, житлові будинки, площею не більше 240 кв м, та земельні ділянки у межах безоплатної приватизації. Також не підлягають обов’язковій декларації один транспортний засіб особистого некомерційного використання та інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.

Ірина Столярик звернула увагу на розмір ставок, які застосовуються для нарахування збору, та на можливість скористатися розтермінуванням сплати податкових зобов’язань.

На завершення зустрічі Ірина Столярик та Світлана Онищук узгодили основні напрямки проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії на теренах області.