Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору та подання повідомлення про прийняття його на роботу

опубліковано 10 серпня 2021 о 16:20

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом та подання повідомлення про прийняття його на роботу. Про це нагадують роботодавцям в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Податківці звертають увагу, що громадяни повинні вимагати від роботодавців офіційного працевлаштування й виплати заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Адже, офіційне працевлаштування є гарантією прав найманих працівників, а отримання легальних доходів є гарантією пенсійного забезпечення, оплачуваних відпусток, оплати листів непрацездатності, тощо.

Крім цього, за використання роботодавцями праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена відповідальність. Зокрема:

- за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємства та підприємці на загальній системі оподаткування, а також платники єдиного податку ІV групи сплатять 10 мінімальних заробітних плат (в 2021 році це 60 тис гривень), а підприємства, фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку І-ІІІ групи оподаткування отримають попередження;

- відповідно за повторне порушення передбачено відповідальність 30 мінімальних заробітних плат (в 2021 році – 180 тис гривень).