Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шляхи та напрямки подальшої співпраці між податковою та виконавчою службами обговорили представники відомств під час робочої зустрічі

опубліковано 30 червня 2021 о 17:15

Основні алгоритми співпраці  між податковою  та виконавчою службами області  щодо забезпечення стягнення податкових боргів та заборгованості єдиного внеску обговорили на спільній зустрічі начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Світлана Томашівська та начальник Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ростислав Пахолік.

Несплата податкових боргів та недоїмки з єдиного соціального внеску платниками податків негативно впливає на соціальний та економічний розвиток будь-якої територіальної громади. Адже несплачені податки  створюють фінансові “дірки” в бюджетах, а заборгованість з єсв  призводить до неплатоспроможності Пенсійного фонду. Відповідно втрачається фінансування важливих соціальних проєктів та галузей, громадяни не доотримують соціальні виплати.

Сьогодні робота податкової служби області орієнтована на зменшення податкових боргів платників податків та упередження виникнення такої заборгованості як серед фізичних, так і юридичних осіб. З цією метою відбувається постійна комунікація з платниками податків, зокрема проводиться  ряд масово-роз’яснювальних заходів, зустрічей, консультацій. Також з метою захисту інтересів бізнесу Верховною Радою України 04.12.2020 р було прийнято Закон України №1072, який давав можливість платникам зменшити наявні податкові борги, шляхом списання їм штрафних санкцій у випадку повної сплати тіла заборгованості. Окрім того, платники-фізичні особи, у яких виник борг зі сплати податків на загальну суму до 6800 гривень, у рамках дії згаданого закону мають можливість скористатися безвідсотковим його відтермінуванням до 29 грудня 2021 року.

Однак, у випадку несплати платниками боргів з податкових платежів чи єсв, до них може бути застосована процедура примусового стягнення заборгованості, яку здійснює державна виконавча служба.

Тож співпраця між податковою та виконавчою службами залишається ключовим напрямком – своєчасна інформаційна взаємодія двох відомств та проведення спільних заходів дасть змогу забезпечити належні поступлення до бюджетів податків, зборів та ЄСВ.

Так з початку року завдяки діяльності ДВС області забезпечено надходження до бюджету в рахунок погашення податкових боргів на суму 4,6 мільйонів гривень (в т.ч. 0,5 мільйонів гривень в рахунок погашення заборгованості фізичних осіб), а також забезпечено погашення єдиного внеску на суму 5,1 мільйона гривень.