Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботу територіальних громад Івано-Франківщини можна буде оцінити за індексами податкової ефективності

опубліковано 29 червня 2021 о 13:20

Про це йшлося на черговій онлайн зустрічі представників територіальних громад Прикарпаття спільно з працівниками податкової служби області. Участь у заході взяли начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, її заступники Наталія Зікрата та Ганна Захаріїв, а також керівники профільних управлінь та відділів обласної податкової служби.

Зокрема, як зауважила Ірина Столярик, з такими індексами визначатиметься рівень податкового потенціалу громади, рівень сплати майнових податків, ПДФО, акцизного податку та інвестиційний потенціал. Перші підсумки діяльності територіальних громад області за такими показниками податкова служба області пропонує провести спільно з Івано-Франківською ОДА уже за результатами шести місяців року. Це дасть змогу наочно побачити як економічні можливості кожної громади, так і рівень їх використання органами місцевого самоврядування.

Наповнення місцевих бюджетів, за словами Ірини Столярик, залежить не лише від податкової служби, а насамперед від роботи територіальних громад, їх особистої зацікавленості в належному економічному та соціальному розвитку окремого населеного пункту.

Тому в пріоритеті співпраці й надалі залишаються пошук нових резервів наповнення бюджетів та координування роботи над створенням інвестиційної привабливості громади.

Одним з вагомих джерел наповнення власних бюджетів, вважає Ірина Столярик, є  робота з податковим боргом платників податків. Зокрема, за 5 місяців року спостерігається позитивна динаміка щодо його скорочення, проте керівникам територіальних громад необхідно посилити роботу з боржниками, проводити індивідуальні зустрічі, надавати консультаційні роз’яснення. Зокрема, їм слід зосередити увагу й на таких платниках, які мають борг зі сплати місцевих податків на суму до 3060 гривень. Адже згідно з нормами податкового законодавства їм не надсилається податкова вимога, а також не застосовується податкова застава майна. Громадськості слід роз’яснити, що добровільно сплачені податкові борги будуть скеровані на розвиток громади, а отже, й на покращення умов проживання самих громадян. Також Ірина Столярик нагадала учасникам про оновлені можливості Електронного кабінету платника податків, що дають змогу керівникам ТГ в будь-який час в режимі он-лайн побачити суми нарахованих податків платникам територіальної громади, відслідкувати  їх сплату до бюджету, заборгованість або ж, навпаки, переплату.

Одним з доволі вагових джерел наповнень бюджетів громад, є сплата  місцевих податків та зборів. Тому належна інвентаризація об’єктів нерухомості та земельних ділянок є вкрай важливою. Також, податківці звернули увагу й на необхідності належного оформлення документації, зокрема рішень про встановлення місцевих платежів та зборів.

Акцентували увагу податківці й на сплаті суб’єктами господарювання ПДФО. Зокрема слід посилити роботу з такими юридичними особами, як профспілкові, релігійні чи громадські організації. Адже, у випадку отримання їхніми керівниками заробітних плат, виникає обов’язок сплати ПДФО.

Рівень сплати та нарахувань ПДФО залежить також і від рівня заробітної плати в тій чи іншій громаді, від кількості офіційно працевлаштованих громадян. Тобто легальна зайнятість населення не лише забезпечує соціальний захист працівників, а й сприяє збільшенню фінансової спроможності самої громади.

Насамкінець зустрічі представники територіальних громад мали змогу отримати відповіді від податківців на запитання, що стосувалися податкового законодавства та скоординувати майбутні стратегії співпраці.