Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про пілотний проєкт щодо взаємодії податкових органів з територіальними громадами та наповнення місцевих бюджетів говорили на зустрічі в Коломийській ДПІ

опубліковано 29 червня 2021 о 11:50

На зустрічі в Коломийській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області розглянули питання наповнення місцевих бюджетів, обмін інформацією щодо пошуку додаткових джерел надходжень та пілотний проєкт щодо взаємодії податкових органів з територіальними громадами.

Захід провели начальник Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Іван Кирик та заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та податку на доходи фізичних осіб ГУ ДПС Оксана Жураківська. Також були присутні голови та представники Коломийської, Матеївецької, Підгайчиківської, П’ядицької, Отинійської, Печеніжинської, Нижньовербізької, Гвіздецької територіальних громад та начальники Коломийських відділів структурних підрозділів ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Іван Кирик розповів присутнім про пілотний проєкт щодо взаємодії територіальних громад з податковими органами Черкаської, Чернігівської,
Івано-Франківської та Дніпропетровської областей. Зокрема наголосив що базою зазначеного проєкту є створення паспорту територіальної громади, визначення потенціалу податкової спроможності територіальних громад, відпрацювання моделі взаємодії податкових органів та територіальних громад з метою покращення адміністрування місцевих податків, запровадження додаткових сервісів підприємствам та територіальним громадам для легкості і простоти адміністрування та сплати податків, створення умов для залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в розвиток територіальних громад.

Про збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок резервів говорила Оксана Жураківська, зокрема щодо опрацювання переліку платників податку на нерухоме майно у яких відсутні площі нерухомості, заслуховування на комісії з легалізації заробітної плати та погашення заборгованості боржників, суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату нижче мінімального рівня чи не сплачують ПДФО, залучення до декларування доходів громадянами, які проводять сільськогосподарські роботи.

Начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Ольга Стецюк наголосила, що органам місцевого самоврядування необхідно своєчасно  приймати рішення щодо передачі в користування/власність земель з подальшим оформленням правовстановлюючих документів. Відповідно до Закону України «Про оцінку земель» проводити нормативно-грошову оцінку земельних ділянок в населених пунктах, в визначені терміни, так це є суттєвий важіль впливу на додаткові надходження до місцевого бюджету. Також зупинилася на питаннях, які виникають при адмініструванні палати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

ГДРІ Коломийського відділу камеральних перевірок Леся Германюк нагадала про порядок відрахування податку на прибуток комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, що перебувають у власності територіальних громад.

Начальник Коломийського відділу по роботі з податковим боргом Олександра Симчич зауважила, що органам місцевого самоврядування необхідно вживати заходи для погашення боргу з місцевих податків та скорочення кількості боржників.

За результатами зустрічі домовились про обмін інформацією, проведення заходів з розширення бази оподаткування та забезпечення поступлень до бюджету, своєчасного поновлення даних паспорту територіальних громад та проведення  заходів щодо погашення податкового боргу з місцевих податків і зборів.