Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Прикарпаття

опубліковано 14 червня 2021 о 14:00

Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Прикарпаття і становить 263,1 млн гривень. Ріст надходжень в порівнянні із минулим роком складає 55,6 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Відтак, за вказаний період власники та орендарі земельних ділянок – юридичні особи сплатили до місцевих бюджетів 242,4 млн грн, а землекористувачі – фізичні особи – 20,7 млн гривень.

Нагадаємо, плата за землю справляється у  двох формах:   земельний податок та  орендна плата. Земельний податок  справляється власниками  земельних ділянок та земельних паїв (часток). Орендна плата сплачується  землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди. Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначається згідно з порядком, встановленим Податковим Кодексом.

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки, які до 01 липня поточного року надсилають (вручають) платнику податку за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Фізичні особи мають сплатити земельний податок впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися громадянами через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо земельного податку.