Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі припинення підприємницької діяльності після 01.04.2021 платник єдиного податку подає податкову декларацію та додаток 1 до неї за новою формою

опубліковано 10 червня 2021 о 09:19

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата припинення підприємницької діяльності. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Водночас звертають увагу, що Законом України від 19 вересня 2019 року № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», який набрав чинності 01.01.2021, внесені зміни до п. 4 частини другої ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, відповідно до яких платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з єдиного податку у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752 викладено у новій редакції форму Податкової декларації платника єдиного податку, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578, зокрема, доповнено її додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Таким чином, якщо рішення про припинення підприємницької діяльності прийнято після 01.04.2021 року, такому платнику необхідно подати Податкову декларацію платника єдиного податку за новою формою та додаток 1 до неї.

Згідно з приміткою 7 додатка 1 до Декларації у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку у розд. 5 «Тип форми» додатка 1 проставляють позначку «після припинення», у розд. 6 – дату державної реєстрації припинення.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно. Сплатити єдиний внесок необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку.