Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто з підприємців - “cпрощенців” та за яких умов повинен використовувати касовий апарат?

опубліковано 07 травня 2021 о 14:42

Обсяг доходу «єдинника» 2-4 груп за І квартал 2021 року сягнув 1 мільйона 320 гривень – підстава для застосування касового апарату. Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ігор Кравець.

За словами податківця, застосовувати РРО або ПРРО необхідно з першого числа першого місяця наступного кварталу. Тобто, при перевищені ліміту виручки у першому кварталі, підприємець зобов’язаний уже з 1 квітня поточного року вести розрахунки з покупцями чи клієнтами через касовий апарат.

Ігор Кравець також наголосив, що підприємці - «спрощенці», які здійснюють торгівлю складною побутовою технікою, лікарськими засобами та медичними виробами, а також ювелірними виробами або ж надають платні послуги у сфері охорони здоров'я, зобов’язані застосовувати у своїй діяльності РРО незалежно від обсягу їх доходів.

Також працівник податкової служби нагадав, що підприємці першої групи спрощеної системи оподаткування звільненні від застосування касових апаратів. Однак, зауважив Ігор Кравець, попри те, що місцем здійснення діяльності “єдинників” 1 групи здебільшого є торгівельні місця на ринках, слід пам’ятати, що роздрібний продаж товарів в магазинах чи об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не можуть провадитися  платниками даної групи, оскільки місця здійснення їх діяльності не підпадають під визначення торгових місць на ринку. Тож, відповідно до вимог закону, такі суб’єкти господарювання, у випадку перевищення ними зазначеного обсягу доходу та в залежності від виду діяльності, зобов’язані застосувати РРО чи програмний РРО.

Також у податковій службі нагадали, що за недотримання норм податкового законодавства, зокрема й щодо застосування РРО/ПРРО, передбачені штрафні санкції.